Besluitvorming grote projecten

Besluitvorming grote projecten by Arno Rutte • 15 april 2011
Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de VVD

Mijn onvolprezen fractiegenoot Jan Evenhuis, al 28 jaar gemeenteraadslid en met recht de senior van de Groninger gemeenteraad, wijst ons er altijd op: “Onderschat nooit het belang van de huis-aan-huis bladen”. Gisteren bleek maar weer eens dat hij gelijk had. In de Groninger Gezinsbode verscheen dit artikel over de besluitvorming rond het Groninger Forum: Geen biertje, maar zes soorten koffie,
klik op de link: artikel gezinsbode 14-04-2011

In het artikel wordt het recept gegeven voor het afdwingen van besluiten over grote projecten: een referendum zo maken dat de optie “nee” niet ingevuld kan worden, de zaak depolitiseren door alle uitvoering in handen van een externe organisatie te leggen en achter de schermen creatief boekhouden om de officiële kosten zo laag mogelijk te houden. Geen fraai beeld en het geeft me als gemeenteraadslid ook geen prettig gevoel.
Een schrale troost is dat het elders net zo gaat. Kijk maar eens naar de recensie van dit boek over de besluitvorming over de Noord Zuid Lijn in Amsterdam: Draaien, liegen en zwartepieten Het verhaal in Amsterdam is nauwelijks anders, alleen de bedragen zijn veel groter.
arno 2Hoewel de bedragen in Groningen niet het niveau van de Noord Zuid Lijn zullen halen, gaat het ook in Groningen hard. Dat komt omdat in de stad niet één, maar drie grote projecten tegelijk plaatsvinden: Forum, Tram en Meerstad. En eigenlijk zou ik vier grote projecten moeten noemen, omdat de aanpak van de Zuidelijke Ringweg de komende jaren ook definitief opgepakt gaat worden.
Hoe moet je hier als lokaal politicus nou mee omgaan? Ik vind het lastig. Ik probeer iedere keer zo oprecht mogelijk op basis van de informatie die ik aangeleverd krijg en op basis van eigen onderzoek tot een afweging te komen. En gedurende proces moet je ook bereid zijn je oordeel bij te stellen.
Zo was de VVD ooit voorstander voor de ontwikkeling van de Oostwand van de Grote Markt en het Forum, maar verdween de steun van de VVD toen de invulling van het Forum vaag en volledig gesubsidieerd bleef en de voorspelde bezoekersaantallen volstrekt ongeloofwaardig waren. Een meerderheid in de raad liet zich door deze, in de ogen van de VVD ongeloofwaardige informatie, echter wél overtuigen. Wie het bij het rechte eind heeft kunnen we in de toekomst pas zien, maar het artikel in de Gezinsbode voorspelt vooralsnog niet veel goeds…
Het is van groot belang dat gemeenteraadsleden een weg vinden om op een verantwoordelijke en verstandige manier met grote projecten om te gaan. Een deel van de oplossing is het voorkomen van al te grote projecten. Stap voor stap ontwikkelen zorgt voor veel kleinere en beheersbare risico’s. Een ander deel van de oplossing zie ik in het voorkomen van subsidieblindheid. De Regiotram en het Groninger Forum zijn mede zulke grote projecten geworden omdat er zoveel subsidie voor beschikbaar is. Maar als de lokroep van de subsidie leidt tot veel te grote projecten betaalt de lokale burger alsnog de rekening. Tot slot zullen gemeenteraadsleden veel scherper moeten worden op het depolitiseren van grote besluiten. Juist als projecten groot en complex zijn, moet het primaat van de besluitvorming bij de politiek blijven en niet in handen van een projectbureau komen te liggen.
Grote projecten zullen er echter altijd blijven. De herontwikkeling van de Zuidelijke Ringweg is bijvoorbeeld een project waar we niet omheen kunnen. Maar hoe zorgen we dat we vanaf het begin over de juiste informatie beschikken? Hoe zorgen we dat we niet in een vloed van wensdenken worden meegenomen? En hoe zorgen we dat de projecten binnen de afgesproken budgetten gerealiseerd kunnen worden? Het zijn vragen waar vele lokale en landelijke politici mee worstelen. Een paar suggesties deed ik al in de vorige alinea. Maar het kan ongetwijfeld nog beter. Als u een goede suggestie heeft, laat hem dan achter in de comments. Ik ben zeer geïnteresseerd.

Over Arno Rutte

Over Arno
Welkom op mijn blog!

arno 3

Ik ben Arno Rutte. Getrouwd met Ymke, vader van Rosa en Amber.
Ik ben sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Daar ben ik woordvoerder Curatieve Zorg, Preventie en Cultuur.
Ik woon in de prachtige stad Groningen, het ‘pronkjewail’
van Noord Nederland!
Voordat ik Tweede Kamerlid was, zat ik in de gemeenteraad van Groningen en werkte ik bij Menzis waar ik me dagelijks inzette voor
het verbeteren van de zorg, in co-creatie met de klanten van Menzis. Wie daar meer van wil zien kan een kijkje nemen op Team TopZorg.
In mijn vrije tijd zing ik in de Rock ‘n Roll band Harige Harry en de Ladyshavers.

Lees en voel je vrij om te reageren! Hoe meer meningen, hoe meer vreugd!
NB: Voor plaatjes en filmpjes op dit blog maak ik gebruik van wat ik zoal tegen kom bij mijn zoektocht op het wereldwijde web. Mocht je bezwaar hebben tegen materiaal dat ik hiervoor publiceer, stuur me dan even een mail: a.rutte (at) tweedekamer.nl

Return to Top ▲Return to Top ▲