bron: Dagblad van het Noorden, 26 maart 2016
door: Richold Brandsma

‘Exit kabelbaan, dan geen subsidie Forum’foto Fly over

Stad en provincie Groningen hebben een serieus probleem als Stad volhardt in de afwijzing van een kabelbaan tussen Euroborg en Groninger binnenstad.

Kritiek

Dat vindt VVD-Statenlid Nico Bakker. B en W van Groningen gooiden vorige week een positief haalbaarheidsonderzoek van Flyover Groningen in de prullenmand. De manier waarop dat gebeurde en de argumenten van het stadsbestuur oogsten veel kritiek. De Groninger raadsfractie van de VVD wil de kwestie in mei alsnog in de raad bespreken.

Debat

Bakker wil dat debat afwachten. Verandert de houding van B en W niet, dan ligt het volgens hem in de rede dat er repercussies volgen. In 2011 stemde de VVD-Statenfractie op het laatste moment in met een miljoenensubsidie voor het Groninger Forum. De liberalen stelden als voorwaarde dat Stad serieus zou kijken naar de kabelbaan.

Bakker: “GS zeiden in dat debat dat Stad serieus zou moeten meewerken als er een positief onderzoek zou zijn naar de kabelbaan. Zo’n onderzoek is er nu. In principe voldoet Stad volgens Bakker dus niet aan de voorwaarden. Blijft dat zo, dan zou GS alsnog moeten kijken of Stad de subsidie voor het Groninger Forum moet teruggeven. Maar liever wil ik dat die kabelbaan er komt.’’

Retourtje voor Kabelbaan
Het afschieten van de kabelbaan door B en W, vooral de manier waarop, valt niet goed bij verschillende partijen in Groningen. Ze willen het plan terug op de politieke agenda.

Boosheid
VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge wil in mei met de gemeenteraad spreken over het rapport van Arcadis dat de stichting Flyover Groningen in januari presenteerde. B en W serveerden dat rapport vorige week op twee velletjes A4 af. Tot boosheid van de initiatiefnemers.

Koebrugge zegt die boosheid te begrijpen. Het college is te kort door de bocht gegaan door het plan op deze manier richting prullenmand te dirigeren. ,,Het rapport van Arcadis kun je dun noemen. En je kunt je afvragen hoe deskundig Arcadis op dit gebied is, maar het project kabelbaan op deze manier afschieten is gezien de geschiedenis van het project niet handig. Formeel hebben B en W het rapport niet eens naar de gemeenteraad gestuurd.’’

Niet handig
Koebrugge vindt dat Flyover ook niet handig heeft geopereerd. ,,Bijvoorbeeld door zichzelf direct op te heffen. Het was alsof ze zeiden ‘hier is het rapport, zoek het verder maar uit’. Waarom pakten ze geen verbindende rol naar investeerders? Maar dat neemt niet weg dat de argumenten waarmee B en W het rapport nu laten schieten al lang bekend waren. Dat is wel erg mager.’’ De VVD’er wil daarom in mei alsnog een politieke discussie over de kabelbaan. ,,Dat geeft tijd om verder onderzoek te doen.’’

De VVD krijgt in de raad in elk geval steun van de ChristenUnie. Fractievoorzitter Inge Jongman is verbolgen over de handelwijze van B en W. ,,De manier waarop Flyover is afgescheept, vind ik niet kunnen. Ik wil het erover hebben. Zowel over de kabelbaan als de manier waarop B en W zich in deze kwestie hebben gedragen.’’

Ondernemersclub
Het plan voor een kabelbaan tussen Euroborg en binnenstad werd ooit geboren in de schoot van de Groningen City Club. Sindsdien hebben ondernemers in de stad dik 80.000 euro uitgegeven aan onder meer onderzoek naar het project. De ondernemersclub is, zacht gezegd, not amused door de wijze waarop B en W het plan vorige week afschoten. ,,Nee, we zijn niet blij’’, houdt voorzitter Mark Engberts zich op de vlakte. We zijn hier lang mee bezig geweest. Dan is het gek dat het stadsbestuur er op deze manier mee omgaat.’’ Het GCC-bestuur heeft gisteren een brief naar verantwoordelijk wethouder Paul de Rook gestuurd. ,,We hebben hem uitgenodigd voor een gesprek op korte termijn.’’

logo-dvhn

19 januari 2016 Krijgt Groningen dan echt een kabelbaan?
Bron: Volkskrant
Door: Jurre Van den Berg 19 januari 2016

Groningen en grote projecten: een gelukkig huwelijk is het zelden. De bevolking stak bij een referendum in 2001 een stokje voor een parkeergarage onder de Grote Markt. Over de tram die er niet kwam struikelde in 2012 een college. En het in aanbouw zijnde cultuurcentrum Groninger Forum moest wegens aardbevingsrisico’s alweer deels worden gesloopt en doet nog weinig harten sneller kloppen.

De initiatiefnemers voor een kabelbaan boven de stad laten zich echter niet ontmoedigen door deze erfenis. Zij zien het helemaal voor zich, een gondellift van treinstation Europapark bij voetbalstadion Euroborg via het Sontplein naar het stadscentrum. Gaat er straks toch iets boven Groningen?
Wel als het aan voorzitter Dirk Nijdam van de stichting Flyover Groningen ligt. Hij ziet in de kabelbaan een schoon en snel alternatief openbaar vervoersysteem. Zeker als in de toekomst bussen van de Grote Markt worden geweerd. Met een hoge ‘attractiewaarde’ en ‘fun-factor’ voor toeristen bovendien.

Nijdam is tevens directeur van het Groninger Forum, op de Grote Markt het gedroomde eindstation. ‘Hoe meer we erover te weten zijn gekomen, hoe enthousiaster we zijn geworden. Zo’n kabelbaan maakt dat Groningen Groningen is en niet Enschede.’

Prijskaartje van de kabelbaan: 230 miljoen voor de bouw en exploitatie gedurende vijfentwintig jaar

Uit een nieuw onderzoek van ingenieursbureau Arcadis blijkt nu dat de aanleg technisch haalbaar en de exploitatie financieel rendabel is. Op een doordeweekse dag zouden zo’n drieduizend passagiers door de lucht zoeven, op zaterdag wel vijfduizend. De initiatiefnemers spiegelen zich aan wereldsteden als New York, Rio de Janeiro en Londen. In Nederland zou de permanente kabelbaan een noviteit zijn. Maar nieuw is het plan allerminst. Al sinds de millenniumwisseling wordt er over een gondellift gefilosofeerd. Op 1 april 2005 werden de eerste plannen gepresenteerd, om in 2007 te worden afgeschoten (‘leuk voor de Elfteling’) en in 2011 alweer tot politiek tumult te leiden.

Nu steekt het plan dus opnieuw de kop op. Er hangt wel een flink prijskaartje aan: 230 miljoen voor de bouw en exploitatie gedurende vijfentwintig jaar. De gemeente is niet van plan ook maar een euro in de kabelbaan te steken. Nijdam heeft echter goede hoop met de nieuwe studie in de hand een private investeerder te vinden. ‘Een financieel bemiddelaar heeft ons verteld dat met het verwachte rendement er zeker partijen geïnteresseerd zullen zijn.’

Gaat het er dan echt van komen? Omdat het openbaar vervoer betreft en het om de publieke ruimte gaat, is steun van de gemeente nodig. Wethouder Paul de Rook (D66) ziet ‘interessante aanknopingspunten’. ‘Het wordt zienderogen drukker op de weg. Dat kunnen we verminderen door de lucht te benutten.’

De Rook belooft het haalbaarheidsonderzoek te gaan besturen en te bespreken met de gemeenteraad. Al houdt hij wel een paar slagen om de arm. Het bedrijfsplan is ‘vrij gevoelig’ en draagvlak niet vanzelfsprekend. Een kabelbaan zou een enorme ingreep in de openbare ruimte zijn. ‘De vraag is of Groningers dat willen.’

‘Er zijn nog een aantal mitsen en maren’, erkent Dirk Nijdam. ‘We snappen ook wel dat je niet zomaar een paar kabels over de stad trekt. Maar de kabelbaan berust niet langer op luchtfietserij.’

Hieronder kunt u de tekst van het artikel van Ronald Kaatee lezen dat zaterdag 12 maart 2016 is gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden.
Klik op de link hieronder:

DVHN-20160312-Kroniek van een aangekondigd fiasco (opinie RK)

Oud-wethouders Groningen tegen bouw Groninger Forum (2010)
17 december 2010 Redactie Actueel (tekst: Groninger Internet Courant)
“Oud-wethouder Gietema tegen Groninger Forum;
Swaak: Aanpak Grote Markt oostzijde moet wel doorgaan

Oud-wethouder Ypke Gietema van Groningen, ooit de drijvende kracht achter de nieuwbouw van het Groninger Museum, steunt de bezwaren tegen het Groninger Forum. Dat meldt vandaag het Dagblad van het Noorden. Ook een andere oud-wethouder van Groningen, Klaas Swaak, reageert vandaag op de verwikkelingen rond het Groninger Forum. In zijn blog, onder meer te vinden op de GIC, stelt hij dat de verdere ontwikkeling van de Grote Markt-plannen en de vernieuwing van de oostwand, wel gewoon door moet gaan, maar dan zonder Forum. Swaak schrijft onder meer:
De gemeenteraad van Groningen volgt in meerderheid de inzet van het College van B&W door middel van een gerechtelijke uitspraak het subsidie alsnog af te dwingen. Die meerderheid is niet in staat z’n politieke verlies te nemen en zoekt nu via de bestuursrechter z’n gelijk.
De huid is echter verkocht voordat de beer is geschoten. De gemeenteraad van Groningen kon weten dat het College van GS bij majeure beslissingen het besluit aan Provinciale Staten laat. De raad had eerst de uitgaven in verband met het Forum moeten en kunnen doen als de inkomsten veilig gesteld waren. Dat was niet het geval. Dat men de schade nu wil verhalen op de provincie, lijkt me kansloos”.

PVV Groningen vraagt om intrekking van de subsidie voor het Groninger Forum
Bron: Groninger Krant, 30-10-2015

De Statenfractie van de PVV heeft geconstateerd dat de gemeente Groningen niet aan de subsidievoorwaarden voldoet voor de door de Provincie verstrekte subsidie van 35 miljoen euro voor het Groninger Forum. Een deel van die voorwaarden is nog in onderzoek, maar zelfs bij een simpele subsidievoorwaarde omtrent publiciteit verzaakt de gemeente al haar verplichtingen. Op het informatiebord, dat bij de bouwput aan de Grote Markt staat, ontbreken de voorgeschreven tekst en logo van de Provincie als subsidieverstrekker.

Na het debacle bij de bouw van de studio’s in de Noorderkerk – waarbij de verantwoordelijke wethouder met zoveel woorden te kennen gaf dat grote complexe projecten voor de gemeente niet meer te behappen zijn in een steeds vollere stad – is dit de zoveelste blunder die bepaald niet bijdraagt aan vertrouwen in een goede afloop. Een zo groot project als het Groninger Forum vereist geloofwaardigheid en draagvlak en daaraan ontbreekt het nu meer dan ooit.
De gemeente Groningen werkt bij dit soort projecten steevast met veel te optimistische prognoses over de te verwachten bezoekersaantallen (zie Groninger Museum en het Infoversum – waarbij zelfs de gegarandeerde bezoekersaantallen niet worden gehaald). De wethouder wil tegenmacht en peilingen geven aan dat de overgrote meerderheid van de Stadjers liever helemaal afziet van het project. De bouwstop zorgt dan ook voor een welkome adempauze.
Monumentale steden scoren op tal van terreinen beter dan niet-monumentale steden (Atlas voor gemeenten 2015), een conclusie die omarmd werd door wethouder Van der Schaaf en waarbij bedacht moet worden dat ‘monumentaal’ iets heel anders is dan ‘kolossaal’. Gezien al die feiten is er alle aanleiding om nu opnieuw het debat aan te gaan over de vraag of we de stad voor vele decennia met een lelijk en onrendabel gebouw moeten opzadelen of dat we het Groninger Forum ten halve kunnen keren in plaats van ten hele te dwalen. Als de Provincie haar eigen voorwaarden serieus neemt, moet die subsidie per direct terug naar de Provincie.
Namens de PVV Statenfractie, Ronald Kaatee
lees meer:
http://www.groningerkrant.nl/2015/10/pvv-groningen-vraagt-om-intrekking-van-de-subsidie-voor-het-groninger-forum

7 december 2015 Groninger Forum – aardbevingsproof en programmatische invulling.
Maandag 7 december 2015 van 16.00 – 17.30
Groninger Forum – aardbevingsproof en programmatische invulling.
presentatie 7 december 2015

Presentatie: Esseline Schieven, Elzo Dijkhuis en Dirk Nijdam
Hal ROEZ Gedempte Zuiderdiep 98

oktober 2015 PVV Groningen vraagt om intrekking van de subsidie voor het Groninger Forum
De Statenfractie van de PVV heeft geconstateerd dat de gemeente Groningen niet aan de subsidie voorwaarden voldoet voor de door de Provincie verstrekte subsidie van 35 miljoen euro voor het Groninger Forum. Een deel van die voorwaarden is nog in onderzoek, maar zelfs bij een simpele subsidievoorwaarde omtrent publiciteit verzaakt de gemeente al haar verplichtingen.
Op het informatiebord, dat bij de bouwput aan de Grote Markt staat, ontbreken de voorgeschreven tekst en logo van de Provincie als subsidieverstrekker.

Na het debacle bij de bouw van de studio’s in de Noorderkerk – waarbij de verantwoordelijke wethouder met zoveel woorden te kennen gaf dat grote complexe projecten voor de gemeente niet meer te behappen zijn in een steeds vollere stad – is dit de zoveelste blunder die bepaald niet bijdraagt aan vertrouwen in een goede afloop. Een zo groot project als het Groninger Forum vereist geloofwaardigheid en draagvlak en daaraan ontbreekt het nu meer dan ooit.

De gemeente Groningen werkt bij dit soort projecten steevast met veel te optimistische prognoses over de te verwachten bezoekersaantallen (zie Groninger Museum en het Infoversum – waarbij zelfs de gegarandeerde bezoekersaantallen niet worden gehaald). De wethouder wil tegenmacht en peilingen geven aan dat de overgrote meerderheid van de Stadjers liever helemaal afziet van het project. De bouwstop zorgt dan ook voor een welkome adempauze.

Monumentale steden scoren op tal van terreinen beter dan niet-monumentale steden (Atlas voor gemeenten 2015), een conclusie die omarmd werd door wethouder Van der Schaaf en waarbij bedacht moet worden dat ‘monumentaal’ iets heel anders is dan ‘kolossaal’. Gezien al die feiten is er alle aanleiding om nu opnieuw het debat aan te gaan over de vraag of we de stad voor vele decennia met een lelijk en onrendabel gebouw moeten opzadelen of dat we het Groninger Forum ten halve kunnen keren in plaats van ten hele te dwalen. Als de Provincie haar eigen voorwaarden serieus neemt, moet die subsidie per direct terug naar de Provincie.

Namens de PVV Statenfractie, Ronald Kaatee

Lees meer: http://www.gron2015/10/PVV-Groningen vraagt om intrekking subsidie Groninger Forum

26 oktober 2015 bericht over alternatieve plannen Nieuw Groninger Forum op RTV Noord.
26 oktober 2015 verscheen een bericht over de alternatieve plannen voor het Nieuw Groninger Forum op RTV Noord.
Alternatieve ideeën voor het Groninger Forum
Ook op de website jouwstad.eu werd het bericht geplaatst.
naar website jouwstad.eu

14 oktober verscheen dit bericht:
Subsidieregeling Groninger Forum aangepast
Forum foto NL architects
De provincie Groningen heeft de voorwaarden voor de subsidie voor de bouw van het Groninger Forum aangepast. Het gaat om een formele wijziging die nodig is om een bouwsubsidie van 35 miljoen euro overeind te houden.
De provincie Groningen kende de subsidie voor het Forum in 2011 toe. Onder voorwaarde dat de bouw op 1 juni 2017 klaar moet zijn. Deze periode is nu verlengd tot 1 juni 2019. Dit alles heeft te maken met de opgelopen vertraging door het aardbevingsbestendig bouwen. De bouw van het Forum werd begin dit jaar stilgelegd. De gemeente Groningen en de NAM maakten onlangs afspraken over de meerkosten van het project. De NAM betaalt 68 miljoen euro voor het aardbevingsbestendig maken van het gebouw. De verwachting is dat de bouw begin volgend jaar weer kan beginnen.

bron: website van RTV Noord

14 oktober Subsidieregeling Groninger Forum aangepast
14 oktober verscheen dit bericht:
Subsidieregeling Groninger Forum aangepast
Forum foto NL architects
De provincie Groningen heeft de voorwaarden voor de subsidie voor de bouw van het Groninger Forum aangepast. Het gaat om een formele wijziging die nodig is om een bouwsubsidie van 35 miljoen euro overeind te houden.
De provincie Groningen kende de subsidie voor het Forum in 2011 toe. Onder voorwaarde dat de bouw op 1 juni 2017 klaar moet zijn. Deze periode is nu verlengd tot 1 juni 2019. Dit alles heeft te maken met de opgelopen vertraging door het aardbevingsbestendig bouwen. De bouw van het Forum werd begin dit jaar stilgelegd. De gemeente Groningen en de NAM maakten onlangs afspraken over de meerkosten van het project. De NAM betaalt 68 miljoen euro voor het aardbevingsbestendig maken van het gebouw. De verwachting is dat de bouw begin volgend jaar weer kan beginnen.

bron: website van RTV Noord

Return to Top ▲Return to Top ▲